"Ik was op het juiste moment, op de juiste plek"
Toen Annemarie van Haaren op het dieptepunt van de crisis haar functie van communicatieadviseur kwijt raakte deed zich al snel een andere kans voor. Vier jaar geleden kon ze de winkel in tweedehands dameskleding in de Weverstraat in Oosterbeek overnemen. Annemarie hoefde er niet lang over na te denken. In augustus 2015 opende ze met 'Van haar & voor haar' de deuren; kwalitatief goede kleding voor een leuke prijs. Tijd voor een nadere kennismaking.
Mode en design
Op deze stormachtige, druilerige dinsdagochtend in maart zitten we met een kop thee aan de gezellige ronde tafel in de onlangs opgeknapte winkel. Annemarie vertelt: "Ik heb het altijd wel een sport gevonden om met weinig iets nieuws te maken. Dingen verdienen een tweede ronde. Daarnaast heeft mode en design ook al jaren mijn belangstelling. Toen ik als vijftigplusser werd ontslagen bleek het in de praktijk lastig om een andere baan te vinden. Ik was op het juiste moment, op de juiste plek toen Astrid, de vorige eigenaresse, vertelde dat ze met de winkel ging stoppen."
Objectiviteit
Over het antwoord op mijn vraag wat voor haar de grootste uitdaging aan dit werk is hoeft ze niet lang na te denken.
"Nee zeggen", klinkt het heel stellig. Ze licht toe: "Onder mijn klanten zijn mensen die ieder seizoen een mooie tas met kleding komen brengen. Mijn uitgangspunt is dat de ingebrachte kleding gemakkelijk verkoopbaar en niet te gedateerd moet zijn. Kleding mag hooguit zes weken in de winkel hangen. Dus moet ik me soms zakelijk opstellen tegen deze lieve mensen en hun goedbedoelde argumenten als 'het is heel duur geweest' of 'ik heb het zelf met veel plezier gedragen' naast me neerleggen. Het is telkens een uitdaging om weloverwogen keuzes te maken.”
Ze vervolgt met te zeggen dat ze met smalle marges werkt voor wat betreft de prijs van de kleding. “Het belangrijkste is dat de kleding redelijk gemakkelijk te verkopen is. Ik streef ernaar om iedere week nieuwe items te hebben. In deze branche zie je vaak dat kleding soms een heel seizoen blijft hangen. Ik wil me graag onderscheiden met een wisselende, goed verkoopbare collectie."
Duurzaamheid
Dat tweedehands kleding beter betaalbaar is dan nieuw mag duidelijk zijn. Maar omdat jaarlijks 1,23 miljoen nieuwe kledingstukken vernietigd worden* wint duurzaamheid ook steeds meer terrein. Annemarie ziet die ontwikkeling ook. "De push van de mode-industrie en hun invloed staat me tegen. Mensen die vaak tweedehands kleding kopen kijken veel meer naar wat bij ze past en ze zoeken met een andere intentie."
Investeren
Het was al langer een stille wens van Annemarie om andere kledingrekken met meer mogelijkheden aan te schaffen. Ze is erg blij met de ‘nieuwe’ tweedehands rekken die in diverse hoogten verstelbaar zijn. "In de oude situatie hingen broeken te laag en rokken te hoog.”
Ze grinnikt: "Ofschoon dit een sfeervol pandje is, zijn de muren hopeloos. Werkelijk, soms hield ik mijn hart vast, want kleding is zwaar. Tegelijk met de nieuwe kledingrekken zijn er ook nieuwe voorzetwanden geplaatst. Ik heb er nu alle vertrouwen in dat alles stevig en stabiel hangt; de timmerman heeft het immers zelf uitgeprobeerd door eraan te gaan hangen!"
Publiek en kledingkeuze
Annemarie vertelt dat de mond tot mond reclame zijn werk goed doet. Ook buiten Oosterbeek weten mensen de winkel te vinden. Ze verbaasd zich dat er nog steeds mensen in Oosterbeek zijn die niet weten dat er een winkel met tweedehands dameskleding in de Weverstraat zit. Verder is de leeftijd van haar klanten heel breed.
"Nee, jonge meiden komen hier doorgaans niet, maar in de leeftijd vanaf een jaar of dertig tot in de zeventig heb ik heel veel trouwe klanten.”
Op mijn vraag wat haar favoriete kleur is, antwoordt ze dat blauw in veel nuances haar voorkeur heeft. "Ik ben dol op kleurtjes, maar met mijn postuur moet ik dat gewoon niet doen. Wat dat betreft ben ik écht een 'ton sur ton type'. Ik houd van klassiek; een rustig beeld."
Toekomst
Annemarie is helder en nuchter over de toekomst. "De concurrentie neemt toe. Duurzaamheid is een onderwerp waar steeds meer mensen mee bezig zijn. Op dat vlak komt er meer bewustwording. Het is voor mij daarom extra belangrijk om me te blijven onderscheiden. Servicegerichtheid en zorgvuldigheid staan bij mij hoog in het vaandel. Maar het moet ook leuk blijven. In die zin zal ik niet gaan vechten tegen de bierkaai. Ik werk al langere tijd als vrijwilliger bij De Boschhoeve in Wolfheze." Ze knipoogt: "Tussen de bloemen beleef ik mijn zen moment, dus als het niet meer zou lopen, dan weet ik al wat ik kan gaan doen."
Tekst: Tekstbureau Schrijfsels
Annemarie van Haaren
*Bron: MVO Nederland (maatschappelijk verantwoord ondernemen)