"Dan zie je ineens zo'n kind de buik van het paard
omvatten en met het dier knuffelen."
Oosterbeek - Bij de meeste inwoners van Oosterbeek zullen ze wel bekend zijn: de twee paarden die in het weitje van Bato's park staan. Sultan en Santos zijn eigendom van Aukje Middelham die met 'Coaching met Paarden' een uniek concept neerzet dat tot doel heeft zowel kinderen als volwassenen te helpen bij gevoelens van onzekerheid en onverwerkte emoties. Hoog tijd dus voor een nadere kennismaking.
Natuurmens
Aukje, sprankelende oogopslag en spontane glimlach, knikt instemmend bij de vraag of ze al op jonge leeftijd iets met paarden had.
"Jazeker. Ik zat als kind op de Vrije School. Daar wordt in het onderwijs sowieso meer aandacht besteed aan de natuur, de aarde, de invloed van de seizoenen...Ik had een meisje in mijn klas waarvan de ouders een boerderij hadden en ook twee pony's. Ik was daar vaak te vinden. Toen mijn ouders de boerderij aan de Bato'sweg in Oosterbeek kochten kwam er een shetlandpony. Na een tijdje kwam er nóg een bij en zo heeft die liefde voor het paard zich gaandeweg ontwikkeld."
Aanvoelen
Uiteraard verklaart dat nog niet waarom Aukje de kant van het coachen is opgegaan. Ze glimlacht. "Van jongs af aan had ik al een 'neus' voor mensen 'met een rugzakje', zoals ze dat noemen. Ik was altijd mensen aan het helpen. Dit is soms ten koste van mezelf gegaan, ja...." Er valt even een stilte, vergezeld van een peinzende blik. "Sultan en Santos, de twee witte paarden, heb ik van een ex gekregen. Er kwamen vanaf het moment dat ze in de wei stonden veel mensen op af. Ook kinderen. Ik stond heel vaak over de natuur van het paard en hoe een paard dingen kan aanvoelen te vertellen en op een zeker moment had ik zoiets van 'ik moet niet altijd maar in mijn privé leven mensen willen helpen, maar wat ik voel uitdrágen, met behulp van de paarden.”
Er bestaat een speciale opleiding 'Coaching met Paarden', maar die is vrij prijzig. Ze vertelt dat ze de opleiding academische rijkunst heeft gevolgd. "Je gymnastiseert het paard zodat je erop kunt rijden. Je besteedt in deze opleiding veel aandacht aan de spieren van het paard. Het paard begrijpen heeft echter de hoogste prioriteit." Aukje had graag haar moeder bij haar werk betrokken. "Mijn moeder was maatschappelijk werkster en spiritueel therapeut”, licht ze toe. “Helaas is zij een paar jaar geleden overleden."
Interactie tussen mens en paard
Op de vraag of paarden anders reageren op volwassenen dan op kinderen, knikt Aukje nadrukkelijk.
"Oh ja. Volwassenen hebben een groter ego. Een kind is zuiverder en wordt veel sneller zichzelf bij het paard. Een kind kan aanvankelijk angstig zijn voor het dier, maar wat ik vaak zie is dat na anderhalf uur het ijs gebroken is. Dan zie je ineens zo'n kind de buik van het paard omvatten en met het dier knuffelen." Aukje zit op haar praatstoel en ze vervolgt met te zeggen dat paarden ook zeer goed boosheid kunnen oppikken of onzekerheid. "Wanneer jij voorop gaat en het paard volgt jou, maar jij kijkt telkens achterom omdat je bang bent dat het paard niet achter jou aan komt, dan zal het paard stil blijven staan. Daarmee zegt hij eigenlijk: ‘Je bent geen leider meer. Dan ga ik jou ook niet volgen.’ “
Hiermee rijst de vraag of kinderen die gepest worden of leermoeilijkheden hebben baat kunnen hebben bij een workshop met de paarden.
"Jazeker", bevestigt Aukje. "Kinderen die gepest worden, kunnen bij de paarden zichzelf zijn. Als ze vaker komen, krijgen ze zelfvertrouwen. Dan kunnen ze op een gegeven moment zelfstandig de kudde mesten en voeren. Ik heb een dergelijk meisje begeleid en zij kan nu veel beter van zich afbijten. Maar zo zijn er ook video's van kinderen op het internet te vinden die hun huiswerk meer dan uitstekend maken op de rug van een paard!"
Ze neemt een slok van haar thee en legt vervolgens uit hoe de dieren ook een helende werking kunnen hebben in een rouwproces.
"Als ik kijk naar mijn eigen rouwproces met mijn moeder, dan heb ik daarin zoveel aan de paarden gehad. Je hoeft niets te zeggen. Ze zijn er gewoon voor je. Doorgaans zakt een paard wat met zijn hoofd als hij je verdriet oppikt. Hij gaat je troosten. Wat je vaak ziet is dat degene die getroost wordt het dier vervolgens gaat aaien. Hij of zij voelt de warmte van het dier, de rustige aanwezigheid die van het paard uitgaat en dat werkt helend."
Vrij als de natuur
De paarden van Aukje hebben geen hoefijzers, ze dragen geen zadel, hebben geen bit in en evenmin krijgen ze een deken over hun rug in de winter.
"Is een paard met een deken over zijn rug geboren, dan?" Ze kijkt vragend. "Nee, dus. Vaak is het zo dat de berijders van het dier het koud hebben en dus gaan ze ervan uit dat het paard dan ook wel een deken nodig zal hebben. Hetzelfde geldt voor hoefijzers. Daarmee wordt het dier ook niet geboren en het is volkomen tegennatuurlijk. Wat wel belangrijk is, is om het paard goed te bekappen. Natuurlijk bekappen is een methode waarbij de natuurlijke slijtage van de paardenhoef zoveel mogelijk wordt nagebootst. Aukje glimlacht. "Ik vergelijk het vaak met in de natuur op blote voeten lopen in de zomer. Veel beter voor je voeten."
Toekomstdromen
Het is een verlangen van Aukje om ooit nog eens te verhuizen naar een warm land. "Ibiza oefent een grote aantrekkingskracht op me uit. De sfeer is er prettig." Ze trekt een quasi spijtig gezicht. "Maar ik heb nu te veel dieren waar ik de zorg voor heb. Naast Sultan en Santos heb ik nog vijf paarden die in het weitje verderop staan. Maar in de mooie omgeving van de Veluwezoom wonen is al bijna vakantie." Waar het de paarden betreft lijkt het haar ook geweldig om een boerderij te hebben met een binnenruimte voor de dieren. "In de late herfst en wintermaanden is het qua weer niet altijd prettig om alles buiten te moeten doen."
En dan is Aukje weg. Onderweg naar een afspraak met één van 'haar paardenmeisjes'; veelal buurmeisjes die maar wat graag Santos en Sultan in hun weitje vertroetelen.
Tekst: Tekstbureau Schrijfsels